Tailor-made solutions

Svet Osiguranja, februar 2017.

Kompanija Application Software Partner osnovana je sa namerom da pruži usluge realizacije složenih informacionih sistema za koje ne postoje standardna rešenja. Strateško opredeljenje je orijentacija ka kompletnom inžinjeringu informacionih sistema i njihovoj realizaciji po svim fazama životnog ciklusa, od izrade strategija do implementacije, uvođenja i održavanja. Od 2002. su sertifikovani partneri kompanije Microsoft. O softverima kompanije Application Software Partner razgovarali smo sa Zvonkom Milosavljevićem i Biljanom Pavlović, osnivačima firme.

Jedno od vaših softverskih rešenja ASP.Ins namenjeno je osiguravačima. Recite nam detaljnije o kakvom softveru je reč?

Prednost našeg rešenja je što u njegovoj realizaciji učestvuje kvalitetan tim ne samo naših IT profesionalaca već i eksperata naručioca softvera. Ovo rešenje sublimira
iskustva i zahteve više društava u regionu i u njega se permanentno ulaže. Poslovi osiguranja i reosiguranja su vrlo složeni i rešenja značajno zavise od “knowledgea” korisnika. U našem rešenju posebnu pažnju zaslužuju moduli – definisanje proizvoda osiguranja, i obrade i likvidacije šteta. Naši korisnici sami uvode nove proizvode u eksploataciju u vrlo kratkom roku (od par sati do jednog dana), što im daje konkurentsku prednost na tržištu. Rešenje za obradu šteta omogućava potpunu digitalizaciju i vođenje kroz postupak obrade. Sva dokumenta su digitalizovana.

„„Za koga ste do sada sve radili?

Osim softvera za industriju osiguranja (neživotno osiguranje, reosiguranje, Garantni fond, Biro zelene karte), učestovali smo u implementaciji softvera za trgovanje na Beogradskoj berzi, imamo rešenja u oblasti komunalnih poslova i kancelarijskog poslovanja. Ostala rešenja su rađena po posebnim zahtevima naručilaca.

„„Nedostatak IT stručnjaka u svetu i kod nas je veliki, kako ih vi pronalazite?

Ljudi su najznačajniji resurs IT firme i nedostatak stručnjaka u ovoj oblasti jeste problem. Angažujemo ljude koji su pri kraju studiranja, i to po preporuci. Uz naše iskusne IT stručnjake, oni se brzo uključuju u “proizvodnju”. ASP ima 16 zaposlenih i nekoliko stalnih konsultanata.

„„Šta će biti fokus vaših aktivnosti u ovoj godini?

Radimo na implementaciji softvera za neživotno osiguranje na novoj tehnološkoj arhitekturi (Component-Based, Object-Oriented, Layered Architecture, Domain Driven Design). Ovo rešenje će trasirati put ka digitalnoj transformaciji poslova osiguranja. Istovremeno uvodimo i rešenje za e-pisarnicu koja predstavlja “transparentnu traku” poslovnog sistema i omogućava značajnu tehnološku promenu – “bespapirno” poslovanje.